Brief over voortgang Buytenstee

25-09-2015 01:06

Laatste update: 9 oktober 2015

Vandaag, 25 september, zullen we een brief aan de bewoners van Buytenstee ontvangen van projectleider Adriaan Verduijn (gedateerd 21 september 2015), met daarbij gevoegd een update van de planning. Jeroen heeft deze brief met bijlage al afgelopen maandag 21 september ontvangen van Nico Portegijs (RB 21). De gemeenteraad waar Nico lid van is, had de bewonersbrief namelijk diezelfde dag vervroegd toegestuurd gekregen van de wethouder. Het belangrijkste in de nieuwe planning blijkt te zijn dat de werkzaamheden op Rustenburgh 1-27 eind november beginnen. Dus niet medio februari zoals we eerder via één van ons te weten waren gekomen. Zie de eerste regel van fase 6 (werkvak 17) in de bijlage.

Jeroen heeft woensdag 23 september een gesprek gehad met de wethouder en een communicatiemedewerker speciaal verantwoordelijk voor openbare ruimte. Dat gesprek verliep in goede sfeer, en wethouder Van der Mark was onder de indruk van onze website – die had zij goed bekeken. Zij was er voornamelijk in geïnteresseerd hoe de communicatie beter zou kunnen. Jeroen heeft haar en de medewerker daar de nodige suggesties voor gedaan.

Donderdagavond 24 september heeft Jeroen ingesproken op de gemeenteraadsvergadering om de brief aan de gemeenteraad (zie nieuws van 8 september) op drie punten van opmerkingen te voorzien. In het bijzonder heeft hij rechtgezet dat het niet klopt wat in de tweede alinea op p. 2 van het raadsadres staat: "Er zou een schriftelijke reactie van het college komen over de gang van zaken rond de werkzaamheden aldaar, maar die is nog niet binnen." Die informatie had Jeroen van Nico gekregen maar bleek onjuist: De wethouder heeft wel gereageerd, in een memo van 6 juli. Jeroen heeft de raad uitgelegd dat hij de brief anders zou hebben geformuleerd als hij dit geweten had.

In brief van projectleider Verduijn staat: "Een telefoontje of e-mail naar de opzichter of projectleider is meestal de snelste weg naar een oplossing." Dat klinkt duidelijk alsof we dat hadden moeten doen in plaats van een brief aan de gemeenteraad te sturen. Dat is echter kortzichtig geredeneerd. Stel dat wij dan op de hoogte komen, dan weten de overige bewoners van Buytenstee die nog niet aan de beurt zijn daar verder niets van. Moeten die dan allemaal ook vragen gaan stellen? En moeten we over een paar maanden zelf weer gaan vragen hoe het ermee staat? Volgens Jeroen moet de communicatie moet niet pull zijn, maar push, in het bijzonder bij significante wijzigingen van de planning.

Aanvulling per 30 september 2015

De bovengenoemde brief kwam een dag later, zaterdag 26 september, in de bus. Er zat nog een tweede bijlage bij, die Jeroen niet via Nico / de gemeenteraad had ontvangen, namelijk een faseringskaart op A3-formaat. Hieruit heeft Jeroen een A4-uitsnede samengesteld:

(ook beschikbaar als PDF) met daarin meteen enkele correcties en verduidelijkingen:

  • Alle cijfers, speciaal 17 en 18 bij Rustenwael zijn beter leesbaar gemaakt.
  • Het laatste wegvak (nummer 29, de Buytenweg richting het viaduct) is door de uitsnede weggevallen. Dat is met een pijltje links onderaan aangegeven.
  • In de eerste bijlage, de wegvakken per fase in een tabel, staat nummer 23 bij "Diemzicht - Zeezicht 49 (zijgevel)" in fase 5. Dat nummer ontbrak op de faseringskaart en is toegevoegd in blauw, met een rode cirkel eromheen. Het daarom foute nummer 23 (zwart, bij Meerkoet) is rood doorgekruist. (Alle hogere wegvaknummers zullen dus ook niet kloppen.)
  • De legenda van de A3-kaart is verschoven om op de A4-kaart te passen.

Fase 7 is in de tabel niet uitgesplitst, maar het ziet ernaar uit dat 'ons' stuk Oude Waelweg in april zal beginnen. Daar moeten we met de tuinpaden rekening mee houden: de oostelijke tak naast de speelplaats kan pas later gedaan worden, als ze aan de Oude Waelweg bezig zijn (geweest). Misschien moeten we dan met het noordelijke en westelijke pad ook wachten, om alles in één keer te doen.

Overigens staat het werk aan de speelplaats nergens apart ingepland - daar moeten we nog navraag naar doen, zoals Klaas (RB 5) op 28 september al heeft aangekaart bij Jeroen.