Informatie over het kappen van bomen

12-10-2015 00:26

In een verslag van een discussie over de herinrichting van Buytenstee met bewoners van Rustenburgh (RB 17 en 27) op 5 april 2013 werd informatie gegeven over het kappen van bomen. Dit is de betreffende tekst:

Vraag over bomen in het algemeen: Waarom worden er zoveel bomen gekapt?

De straten in heel Diemen noord worden opgehoogd gezien de mate van zetting in Diemen noord betekend dit een ophoging met soms wel meer dan 50 cm. Als gemeente willen we niets liever dan alle volwassen bomen behouden, maar de realiteit is een andere. Bomen overleven een dergelijk ophoging niet en sterven naar verloop van tijd af, doordat er wortelrot ontstaat. Alle bomen optillen en herplanten is theoretisch mogelijk, maar in werkelijkheid onbetaalbaar. Of een boom wel of niet behouden kan blijven wordt bij elke reconstructie onderzocht door een onafhankelijk erkent onderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in Bomen. 'Sentiment' ofwillekeur speelt hier geen rol, puur de vraag overleeft de boom het ja ofnee. Uit dit advies is gebleken dat de meeste bomen in de straten een ophoging niet gaan overleven. Voor een overzicht van de bomen die gehandhaafd blijven, bomen die gekapt worden en nieuwe bomen zie:
 
 
Bij nieuwe projecten plant de gemeente bomen verhoogd aan, zodat ze een volgende ophoging overleven. Op plekken waar dit niet mogelijk is wordt gebruik gemaakt van een goedkoper snelgroeiend assortiment, waarbij uitgegaan wordt van herplant bij reconstructie.