Zand of schelpen storten onder het huis

10-11-2015 11:34
Sommige bewoners zullen wel eens in de kruipruimte onder hun huis gekeken hebben. Dan blijkt hoezeer de grond verzakt is sinds de bouw in 1990. De grond langs de zijmuren van het huis ligt 40 tot 50 cm onder de fundering, en de bovenkant van de heipalen is zichtbaar. In theorie kun je onder alle huizen in het rijtje doorkruipen. Zie deze foto's onder RB 15:

Waarom zand spuiten?

Je kunt je afvragen of die verzakking onder het huis erg is. Er zijn verschillende argumenten te vinden waarom het inderdaad beter is er wat aan te doen:
 

1. De gemeente zegt op de website bij Werk in Uitvoering / Buytenstee onder het ophogen van de kruipruimte het volgende:  "Niet alleen de weg en de tuinen zijn verzakt, maar mogelijk uw kruipruimte ook. In dat geval kan er water in de kruipruimte komen te staan, wat een ongezonde woonsituatie oplevert. Daarom raden we huiseigenaren aan om dit in de gaten te houden en zo nodig te verhelpen." Daarbij plaatsen ze de volgende schets:

Onder RB 15 zijn inderdaad af en toe plassen te zien.

2. Ebo Biginski (RB 17) is te weten gekomen dat wanneer de straat en stoep opgehoogd zijn, er door de grote extra massa druk op het grondwater ontstaat, dat dan een uitweg zoekt naar onder het huis. Voor hem was dat reden al vorig jaar zand onder zijn huis laten spuiten.

3. Ik heb vorig jaar gesproken met een overbuurman (RB 20) bij wie ik op een dag een grote tankwagen voor de deur zag staan waaruit met een dikke slang zand in de kruipruimte werd geblazen. Desgevraagd liet hij weten iets te willen doen tegen vocht en tocht, ook al was hem bij contact met de Vereniging Eigen Huis verteld dat de kruipruimte opvullen niet per se nodig was. (Op de site van de VEH is er niets over te vinden.) Een probleem met tocht ligt overigens niet voor de hand, omdat vanuit de kruipruimte er normaal gesproken geen openingen naar buiten zijn. De bewoner van RB 20 had gebruik gemaakt van debodemafsluiter.nl, waar onder Zand isolatie in kruipruimtes ook een hoop informatie te vinden is. Citaat: "Zand heeft niet zozeer een isolerende als wel een bodemafsluitende functie. De eigenschappen van zand zijn niet dusdanig dat ze evenveel isolerende werking bieden als bijvoorbeeld een schelpenisolatie. Daarnaast heeft zand ook een capilaire werking ofwel: het zuigt water in beperkte mate op. Een dikke laag zand echter sluit wel bepaalde problemen af zoals bijvoorbeeld plassen water in de kruipruimte of ongedierte in de kruipruimte. Door het grote soortelijke gewicht (1 liter zand weegt 1,5 kg) zorgt een laagdikte van circa 30 cm voor een enorme bodemafsluitende massa waardoor vocht en stank tot de verleden tijd zullen behoren. Het blazen van een laag natuurlijk zand van circa 30 cm dik over de gehele oppervlakte van een kruipruimte is een uitstekend middel om niet alleen de kruipruimte te isoleren, maar ook als tegendruk tegen opkomend grondwater, en als stankafsluiter en geeft een mooi natuurlijk beeld in de kruipruimte. Het zal de waarde van uw woning ten goede komen!" (Natuurlijk moet je wel door de commerciële humbug heenkijken.) De overbuurman vertelde dat er eerst een zandwal aangebracht werd en vervolgens daarbinnen zand werd gespoten.

4. Op zandspuiten.nl (daar zag ik begin augustus een tankwagen van staan in de Arent Krijtsstraat) kun je het volgende lezen: "Wij hebben reeds honderden kruipruimtes voorzien van allerlei materialen voor ophoging en isolatie. Door verzakking breekt de riolering af en ontstaat er een rioollucht in de kruipruimte. Als de rioolspecialist is geweest is de stank niet weg, omdat er altijd rommel blijft liggen. Of er komt grondwater in de kruipruimte door de grondverzakking waardoor er veel muggen en vliegjes uit de kruipruimte komen."
 

Opties

Van sommige buren is bekend dat zij ooit al eens een laag schelpen onder het huis hebben laten leggen, dat helpt natuurlijk ook tegen vocht. Ander materiaal dat gebruikt  kan worden zijn kleikorrels.
 
Jeroen (RB 15) is alles overwogen hebbende van plan ook zand in zijn kruipruimte te laten spuiten. Wie erin geïnteresseerd is om dit gezamenlijk te doen kan dat hem laten weten. Het ligt voor de hand dat het dan goedkoper wordt, al was het alleen maar omdat er bij naast elkaar liggende woningen geen zandwal nodig is. Overigens kostte het Ebo rond 1000 euro en de overbuurman rond 1300 euro.
 
Wat betreft de timing had Pim Boom (RB 9) nog een suggestie, namelijk dat het beter zou zijn om dit te doen na de ophoging van de straten. Dan kan er namelijk tijdens de werkzaamheden eventueel (publiek) zand vanaf de straatkant onder het huis zakken, dat scheelt weer. Aan de andere kant is er ook wat voor te zeggen om alle gedoe maar achter de rug te hebben zodra de straten klaar zijn. Inbreng van eenieder die hier iets zinnigs over kan zeggen is welkom.
 

Aanvulling per 9 oktober 2015

Op 20 september kreeg Jeroen van zowel Klaas van de Kuilen (RB 5) als van Herman Sugeng (RB 3) informatie over het storten van schelpen onder het huis. Zij denken dus echt mee met degenen van ons die nog iets willen doen aan de kruipruimte. Herman en Klaas hadden in 2006 gebruikt gemaakt van isoschelp. Dat bedrijf zegt het volgende op hun website:
De basis van gezond en energiezuinig wonen is een goede isolatie van de kruipruimte. Uw kruipruimte wordt er warmer en droger door en daardoor ook de woning erboven. Het gevolg is minder stookkosten, meer comfort en een beter binnenklimaat. Er komt een einde aan schimmelvorming, maar ook huisstofmijt vermindert aanzienlijk. Voor iedereen, maar zeker voor mensen die gevoelig zijn voor luchtvochtigheidsverschillen zoals astma,- of reumapatiënten, is dit een échte verademing. Schelpenisolatie creëert zo’n droog en zuiver klimaat dat het ook uitstekend werkt tegen andere vochtminnende organismen zoals zwammen, pissebedden, zilvervisjes, vliegjes en andere insecten.
Onkwetsbare vloerisolatie
Isolatie met schelpen betekent blijvend profiteren van uw investering in een gezond leefklimaat in uw woning. Daar waar andere isolatiematerialen erg gevoelig zijn voor vocht, is schelpenisolatie een onkwetsbaar isolatiemiddel.
Het laten aanbrengen van isolatieschelpen is 100% milieuvriendelijk.
 
Isoschelp® heeft inmiddels bij al meer dan 110.000 klanten de kruipruimte van ecologische isolatie met isolatie schelpen voorzien. Het resultaat is consequent erg naar wens. Ook TNO-Bouw onderschrijft de isolerende werking van schelpen. Daarnaast is het gebruik isolatie schelpen een bijzonder verantwoorde keuze, immers: zowel de winning, als het aanbrengen en het verwijderen (bij afbraak van een pand) is niet belastend voor het milieu. Andere voordelen zijn:
Isolatie schelpen zijn praktisch onkwetsbaar. Ze zijn onbrandbaar, houden geen water vast en rotten, verweken en scheuren niet.
De isolerende werking van schelpen blijft zelfs in tact als ze gedeeltelijk in het water liggen.
Er hoeft slechts één maal in schelpen isolatie te worden geïnvesteerd.
Reparatie of onderhoud is niet aan de orde.
 
Herman had nog een paar foto's meegestuurd:
Zoals hij schreef, ligt het er nog keurig bij.
 
Destijds kostte het 1260 euro (het bedrag op de factuur was gelijk aan de offerte).
 
Op basis van deze informatie wil Jeroen schelpen in plaats van zand. Tot nu toe hebben drie anderen laten weten iets aan de kruipruimte te willen doen, een vierde denkt nog na in verband met de kosten.
 
Tenslotte nog over de timing: Jeroen is van plan de suggestie van Pim hierboven te volgen, en het pas na de straatophoging te laten doen. Dat was ook de voorkeur in één van de reacties. Het betekent wel dat als we Rustenburgh en Oude Waelweg tegelijk doen, we nog even de tijd hebben, want de Oude Waelweg wordt later opgehoogd (schatting: april 2016). Overigens hebben tot nu toe alleen gegadigden van Rustenburgh zich gemeld.
 

Aanvulling per 10 november 2015

Van Ebo (RB 17) kwam nog informatie binnen over de werkzaamheden bij hem in december 2013. Het precieze bedrag toen was 950 euro. NB: Destijds was de BTW nog de tijdelijke 6% - die is nu weer de normale 21%. Het bedrijf was ook zandspuiten.nl. Hieronder nog wat foto's die Ebo heeft doorgestuurd. Zoals hij zei: "Spuiten gaat via luik achter voordeur. Dus geen troep in huis.
 

Aanvulling per 23 augustus 2016

Begin augustus hebben vier woningen (RB 11, 13, 15 en 21) in twee dagen zand laten spuiten door Zandspuiten.nl. Het duurde ongeveer anderhalf à twee uur per huis. Het gaf nagenoeg geen rommel en weinig herrie.